Kupiec S.A.

Sierpień pachnie świeżymi owocami i warzywami. Pachnie też domowymi przetworami, bo to najlepszy czas na przygotowanie własnych dżemów, kiszonych ogórków, marynowanej papryki, czy soku pomidorowego na pyszną zupę. Wiele z tych smakołyków wymaga długiego gotowania, smażenia, duszenia. Tym bardziej warto przyjrzeć się przyrządom, które do przygotowania przetworów nam posłużą, tak więc do kuchni marsz!

Garnki, łyżki, chochle, łopatki – najczęściej używamy tych metalowych. Kiedyś popularne były garnki aluminiowe, dziś staramy się z nich zrezygnować. Dlaczego? Aluminium może reagować z kwaśnymi potrawami, zwłaszcza w wysokich temperaturach, tak więc gotowanie w takich garnkach może zagrażać naszemu zdrowiu, przede wszystkim funkcjonowaniu układu nerwowego. Naukowcy oskarżają aluminium m.in. o wpływ na pojawianie się choroby Alzheimera, tak więc aluminiowe garnki i przyrządy kuchenne lepiej z naszych domów wyrzucić.

Zamiast nich warto wybierać garnki ze stali nierdzewnej, zwłaszcza te z potrójnym dnem. Będą się one szybciej nagrzewać, a tym samym zużywać mniej energii. Ciekawym wyborem mogą też być garnki żeliwne. Nagrzewają się one wolniej, ale za to bardzo długo utrzymują potrawy w cieple. Dodatkowym walorem jest ich trwałość: raz kupione naczynie jest w zasadzie nie do zdarcia. Zdecydowanym minusem jest natomiast waga takich garnków: aby je podnieść, potrzeba sporo siły.

W takim razie może warto wybrać garnki emaliowane? Są one znacznie tańsze od tych ze stali nierdzewnej czy żeliwnych. Powłoka taka nie wchodzi w reakcje z jedzeniem, a więc jest bezpieczna, ale tylko wtedy, gdy jest nienaruszona. A jej trwałość niestety pozostawia wiele do życzenia: emalia łatwo odpryskuje i wtedy garnek nie nadaje się już do użytku.

Kolejną popularną powłoką jest teflon, znaną zwłaszcza z patelni. Pozwala ona na smażenie bez tłuszczu, a potrawy nie przywierają. Jest też ona niestety bardzo delikatna, więc do użycia z powierzchnią teflonową lepiej nie używać łopatek i sztućców metalowych. Inwestycja w przyrządy z dobrej jakości silikonu lub szlachetnego drewna zdecydowanie się nam zwróci, nawet, gdy zamiast teflonu wybierzemy trwalsze powłoki ceramiczne.

A czy są garnki lekkie, trwałe, niewchodzące w reakcje z żywnością, w których potrawy nie przywierają do dna, a na dodatek łatwe do mycia? Takie 5 w 1 o dziwo istnieje! Garnki z powłoką tytanową łączą w sobie te wszystkie zalety, mają jednak jedną zasadniczą wadę: cenę. Mimo to warto pomyśleć o ich zakupie, a potem już nigdy więcej nie będziemy potrzebować nowego garnka.